• Det finns regler för hur polisen ska använda hästar, säger Skåne-polisen. Men frågan är om de ska göra så här. Foto: Drago Prvulovic/TT
Sesam

Polisen red in i demonstration

I lördags protesterade cirka 1 500 personer mot en nazistisk manifestation i Malmö. Några av dem blev ner-trampade av polisens hästar. Nu anmäler polisen sig själv.

Det nazistiska partiet Svenskarnas parti är ute på turné. De har manifestationer i flera svenska städer under veckan. I lördags var de i Malmö.

Nazisterna hade tillstånd att hålla en manifestation i Limhamn i Malmö. Det var inte många som kom dit för att lyssna på dem. Men cirka 1 500 personer kom dit för att protestera mot dem.

Polisen var där för att se till att det inte blev bråk. Men det blev det ändå. Många blev skadade. Tio personer fick vård på sjukhus och 50 fick hjälp av den frivilliga sjuk-vårds-gruppen Svarta korset. Det är många som anser att polisen använde för mycket våld. På Youtube på internet kan man se filmer som visar hur polisen rider in i folk-massan. Man ser hästar trampa ner människor som inte hinner undan. Man ser hur en polisbil kör över någon.

Efteråt sa polisen att de var tvungna att rida in i folkmassan. De sa att demonstranter hade kastat gat-sten och attackerat ambulanser. Men många människor som var där berättar att det inte stämmer. Hans Ivarsson är beredskaps-läkare och hade ansvar för ambulans-personalen.

– Ingen i personalen har blivit attackerad och det finns inga skador på ambulanserna, säger han till Skånska Dagbladet.

Christian Löv var på demonstrationen som sjukvårdare. Han har varit med som sjukvårdare på demonstrationer i 15 år. Han säger till Skånska Dagbladet:

– Jag vet att folk förbereder sig genom att lossa stenar från gatan. Men jag såg inga lossade stenar och ingen som kastade sten.

Demonstranten Mehdi var en av dem som hamnade under polisens hästar. Han försökte hjälpa en kvinna som hade blivit skadad. Då kom hästarna galopperande bakifrån. Mehdi hann inte flytta sig.

– Jag tror att tre eller fyra hästar sprang över mig. Det gjorde väldigt ont. Jag kunde knappt andas, säger han till Dagens Nyheter.

På måndagen tog polisen tillbaka en del saker som de hade sagt. Ingen attackerade ambulanser. Och ingen vet om någon såg demonstranter gräva upp gatsten eller kasta den.

Nu har polisen anmält sig själv för att åklagare ska utreda vad som hände. Det brukar de göra när de har skadat någon. Håkan Jarborg Eriksson är polis-chef i Skåne och var med under demonstrationen. Han säger:

– Jag kan inte kommentera det närmare. Men det finns regler för hur polisen kan använda hästar för att skingra en folk-massa. Här blev folk skadade och det är naturligtvis ett misslyckande för polisen.

Stefan Holgersson som är polis-forskare vid Linköpings universitet säger till Skånska Dagbladet:

– Polisen anmäler sig själv. Sedan säger de att de inte kan säga något eftersom en utredning pågår. Efter ett tag lägger man ner undersökningen och allt rinner ut i sanden. Och sedan säger polisen att de inte gjorde fel eftersom man lade ner utredningen.

I andra städer där nazisterna har manifestationer blir det också protester. På lördag kommer de till Stockholm.

Ordlista

beredskapsläkare -n - = en läkare som är specialist på vård i katastrof-situationer

gatsten -en -ar = stenar som man byggde gator med förr i tiden

kommentera -r -de -t han kommenterar händelsen = han säger något om det som hände

lägga, lägger, lade, lagt ner de lägger ner utredningen = de slutar utreda

manifestation -en -er här: en demonstration där man står stilla

misslyckande -t -n ett misslyckande för polisen = något som polisen inte har lyckats göra bra

rinner ut i sanden här: det rinner ut i sanden = först händer ingenting och sedan glömmer man bort det

skingra -r -de -t de skingrar folkmassan = de får folk att lämna platsen

ut/reda -reder -redde -rett de utreder vad som hände = de undersöker det som hände noga

åklagare -n - = en jurist som leder polisens förundersökningar

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu