• Stockholms tingsrätt begärde Julian Assange häktad för sexbrott i november 2011. Den 16 juli i år beslöt domstolen att det fortfarande ska gälla.
Sesam

Julian Assange vill ut från ambassaden

Wikileaks grundare Julian Assange är rädd för att bli utlämnad till USA. Men han vill ändå lämna Ecuadors ambassad.

I snart två år har Julian Assange levt instängd på Ecuadors ambassad i London. Han är misstänkt för sex-brott i Sverige. Men han vågar inte komma till Sverige eftersom han är rädd för att bli utlämnad till USA.

Wikileaks har bland annat avslöjat krigs-brott som USA har begått i Irak och Afghanistan. Därför är Assange orolig för att bli dödad eller dömd till döds-straff om han skulle bli utlämnad.

För två år sedan sökte han asyl i Ecuador. Han fick asyl, men han kan inte lämna ambassaden. Om han gör det, tar den brittiska polisen honom och skickar honom till Sverige. De bevakar ambassaden dygnet runt.

Men Julian Assange börjar tröttna på att leva instängd på ambassaden. I måndags hade han ett möte med media. Då sa han att han snart tänker lämna ambassaden.

– Jag har varit fängslad i det här landet i fyra år och på ambassaden i två år. Jag kan inte vara ute och får inget sol-ljus. Ingen kan vara i en sådan miljö utan att få vissa problem med hälsan, sa han.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino bad Sverige och Storbritannien att försöka hitta en lösning. Han sa att man inte tar hänsyn till Julian Assanges mänskliga rättigheter. Han sa också att Assange inte har begått några sexbrott. Både Julian Assange och Patino sa att han fortfarande kan bli utlämnad till USA om han lämnar ambassaden.

Julian Assange sa ingenting om hur han ska lämna ambassaden eller när det ska hända. Han sa inte heller vart han ska ta vägen sedan.

Ordlista

utlämna/d -t -de här: han blir utlämnad till USA = Sverige skickar honom till USA eller säger att USA får komma och hämta honom

Wikileaks = en förening som publicerar hemlig och känslig information på internet, bland annat för att avslöja stater som begår krigsbrott och annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu