Festivalen Urkult – kultur från hela världen | Sesam

Fördjupning


Karin Svanebro
  • Många besökare bodde i tält.
  • Det fanns många aktiviteter för barn på Urkult. Den här platsen kallas Urspel.
  • Syster Sol spelade och sjöng på Urkult.
  • Graffiti-vägg för de som ville måla.
  • De minsta fick ha hörsel-skydd för att inte få allt för mycket hög musik i öronen.
  • Eldnatten är vacker och spännande att se.
Sesam

Festivalen Urkult – kultur från hela världen

Eld-natt, cirkus-skola och musik från hela världen. Sesam ger festival-tips till den som vill åka på Urkult nästa år.

På sommaren åker många till olika festivaler i Sverige. De vill lyssna på olika sorters musik och titta på människor. Många tar med sig tält och bor på en camping. Sesam besökte den trevliga festivalen Urkult i Näsåker.

Varje år i slutet av juli eller början av augusti är det festival i Näsåker. Festivalen heter Urkult. Dit kommer artister från hela världen och spelar sin musik under några dagar. Några av dem tillhör urfolk som indianer och samer.

Karen Mukopa från Zambia, Jagwa Music från Tanzania, Syster Sol från Sverige och 33 andra artister sjöng och spelade på olika scener i år.

Den första natten under festivalen kallas eld-natten. Det är en eld- och dans-föreställning som börjar klockan 24. Idéerna till föreställningen kommer från eld-ritualer i hela världen. Det är fantastiskt vackert och spännande att se!

I år var det 20 år sedan den första festivalen i Näsåker. Och det blev en stor folkfest. På Urkult är alla människor välkomna. Det spelar ingen roll hur man ser ut. Där fanns rastafaris, bank-direktörer, män med kjol, vanliga svenskar och människor från hela världen.

Det är charmen med Urkult. Trots att alla är olika, var det en mycket trevlig stämning. Alla olikheter var uppskattade.

Det var också många barn på Urkult. Och dem hade arrangörerna tänkt på. Det var många teater-föreställningar för barn, cirkus-skola och en lekplats för barn som kallas Urspel.

Där kunde barnen prova på att gå på lina, gunga i stora gungor eller sitta vid en eld och lyssna på sagor.

7 800 personer hade rest dit med husvagnar, tält eller husbilar. Eller åkt ett speciellt tåg dit som kallas Urkults-tåget från Stockholm. Eller åkt dit med buss. När Sesams reporter kom dit var alla camping-platser i närheten av fest-området fulla. Man måste boka en camping-plats tidigt. Bokar man biljetter tidigt blir det också billigare.

På några camping-platser finns det toaletter, mikrovågs-ugnar och en frys-box där man kan ha kyl-klossar till sina kyl-väskor. I Näsåker kan man duscha i badhuset. Man kan laga sin egen mat på sprit-kök om man vill. Men man får inte tända en eld.

Men på hela festival-området kunde man köpa färdig mat. Till exempel, grillad smörgås med kantareller, som är en god svamp. Eller ren-kött i tunnbröd. Det var mycket gott! Frukost kan man köpa billigt på flera ställen.

Om man skulle tröttna på Urkult, finns det andra saker att göra i Näsåker. Näsåker ligger vid Nämforsen. Där finns 6 000 år gamla hällristningar på klipporna. Man kan gå och titta på dem eller besöka Hällristnings-museet. Där finns också ett kvinno-museum som heter Kvinnominne som är mycket intressant. Och ett brand-museum.

Många festivaler har gått dåligt ekonomiskt under senare år. Därför finns de inte längre. Men för festivaler som spelar en speciell musik har det gått bättre. Och Urkult har inte haft ekonomiska problem eftersom de spelar världs-musik med inriktning på urfolk.

Fakta: 

Vill du gå på Urkult-festivalen nästa år? Titta på festivalens hemsida, www.urkult.se. Där kommer information om artister, biljett-priser och annat.

Ordlista

arrangör -en -er festivalens arrangörer = de som ordnar festivalen

boka -r -de -t här: de bokar biljetter till festivalen = de köper biljetter till festivalen

eld- och dans-föreställning -en -ar = en föreställning där artister uppträder med eld och dans

hällristning -en -ar = bilder som människor högg in i berg för flera tusen år sedan

inriktning -en -ar här: världsmusik med inriktning på urfolk = världsmusik, speciellt sådan musik som olika urfolk spelar

klipp/a -an -or = en del av ett berg

kylkloss -en -ar = en vatten-fylld plast-behållare som man fryser ner och använder för att hålla mat och dryck kall

report/er -ern -rar = en journalist som berättar om något i t ex en tidning

ritual -en -er = ceremoni, något som man gör ungefär likadant varje gång, för att det betyder något speciellt

tunnbröd -et = en sorts tunt bröd av korn-mjöl, som kan vara hårt eller mjukt

urfolk -et - = ett folk som började leva på en plats innan andra kom dit och tog över – som till exempel inka-folket i Sydamerika, maorierna på Nya Zeeland eller samerna i norra Sverige

världsmusik -en = musik från olika delar av världen, eller musik som blandar instrument, rytmer och annat från olika delar av världen

Rekommenderade artiklar

SKROCK SKA GE LYCKA

Spottar du tre gången när du ser en svart katt? Då är du vidskeplig och skrockfull.

© 2019 Sesam