• När inga bomber faller kan Gaza-borna gå tillbaka till vardags-livet – åtminstone för ett par dagar.
  • Den palestinska förhandlaren Saeb Erekat berättar för journalister vad som har hänt i förhandlingarna.
Sesam

Nytt eldupphör i Gaza

Palestinska och israeliska ledare sitter i Egypten och försöker komma överens. Det går lite bättre än förra gången.

Nu är det eld-upphör i Gaza igen. Eld-upphöret började i måndags morse och ska hålla på till torsdag morgon. Under tiden diskuterar israeliska och palestinska ledare med varandra i Egypten.

Förra veckan var det också eld-upphör. Även då satt palestinska och israeliska ledare i Kairo och försökte prata med varandra. Då lyckades de inte, men den här gången verkar det gå lite bättre.

Palestinier och israeler sitter inte i samma rum och pratar. De israeliska ledarna sitter i ett rum och de palestinska ledarna sitter i ett annat. Medlare från FN och Arabförbundet går emellan rummen och hjälper dem att komma överens, berättar Al-Jazeera.

Israel har sagt ja till en del av Hamas krav.

• Gaza ska få större fiske-vatten.

• Människor i Gaza ska kunna få lön genom banker i Västbanken.

• Gaza-borna ska kunna importera byggnads-material, men de får inte bygga tunnlar.

• Det ska bli lite lättare för Gaza att exportera varor till Västbanken och Jordanien.

Men Israel säger fortfarande nej till Hamas viktigaste krav: en hamn i Gaza. De säger nej för att Västbankens president Mahmoud Abbas skulle sköta hamnen. Om Abbas börjar sköta saker i Gaza kommer han att bli starkare, och det vill inte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han är rädd för att Abbas ska bli starkare, för då kanske han måste förhandla med palestinierna om fred. Det kommer inte hans parti Likud att gilla, så då kanske de byter ledare. Det skriver Dagens Nyheter.

Både Egypten och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att de hoppas att israeler och palestinier kan komma överens om en permanent vapenvila. Ban Ki-Moon säger att det är viktigt att de reder ut konflikterna bakom striderna.

Hamas säger att ett en permanent vapenvila kräver att Israel tar bort sin åtta år långa blockad mot Gaza. Och Israel säger att de måste ta vapnen från Hamas och andra militanta palestinska grupper innan det kan bli någon längre vapenvila.

– Jag hoppas att det finns en diplomatisk lösning. Annars måste vi gå in med militär och tillfälligt ta kontroll över Gaza, sa Israels utrikesminister Yuval Steinitz i radio i måndags.

Ordlista

blockad -en -er här: när man stänger alla vägar till och från något

byggnadsmaterial -et = sådant som bygger hus och annat av, som cement och trä

eldupphör -et - = en paus i striderna

fiskevatt/en -net -en = vatten att fiska i

medlare -n - = personer som hjälper till i samtal mellan parter som har svårt att tala med varandra

militant - -a militanta grupper = grupper som använder våld (eller kan tänka sig att göra det)

permanent - -a vapenvilan är permanent = de två parterna krigar inte alls ?– men de har inte kommit överens om att ha fred heller

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu