• Tågen står stilla i södra Sverige.
Sesam

Strejk på tåg i södra Sverige

Tåg-företaget Veolia säger upp folk men har jobb till tim-anställda. Facket kräver att de anställda ska få vara kvar.

Många tåg står stilla i södra Sverige. Det beror på att personalen på Öresunds-tågen strejkar. Strejken påverkar 76 000 personer. Den började klockan 3 på natten mot måndagen. Cirka 300 personer som arbetar på tågen strejkar. Många personer i bland annat Blekinge, Skåne och Småland reser med Öresundstågen för att ta sig till arbetet. De får nu ta sig till arbetet på andra sätt.

Fackförbundet Seko och tåg-företaget Veolia kan inte komma överens. Veolia vill att 250 personer som arbetar på Öresundstågen inte ska få jobba kvar. Samtidigt har Veolia många tim-anställda. Valle Karlsson från Seko berättar i Sveriges Radio om de timanställdas situation. Han säger att de timanställda ofta är unga människor. De får bara arbeta då och då. Det gör att livet blir otryggt. 100 000 timmar arbetade de timanställda på Öresundstågen förra året. Det tycker Seko är fel. Beata Hammarsköld arbetar på en organisation för arbets-givare. Hon står på Veolias sida. Hon säger till Sveriges Radio att Veolia måste använda timanställda ibland.

Ordlista

arbetsgivare -n - = en person eller företag som anställer och betalar människor för att de arbetar

fackförbund -et - = en organisation som kämpar för de anställda. Fackförbund förhandlar till exempel med arbetsgivaren om löner och hur det ska vara på arbetsplatsen

strejka -r -de -t = när man slutar arbeta för att man är missnöjd med något

timanställ/d -t -a = en person som är anställd för att jobba tillfälligt. Ibland kan det bli mycket arbete en månad och väldigt lite arbete nästa månad

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu