• Om man håller växternas rötter rena är det mindre risk för sjukdomar.
  • En grön trädgård mitt i stan blev det när Daniel Eidhagen och Kristoffer Nolgren fönsterodlade i Kulturhuset sommaren 2010.
  • Daniel Eidhagen flyttar sticklingarna till fönsterodlingen när de har blivit stora nog.
  • Andreas Andersson odlar i petflaskor. Han målar dem vita längst ner för att det inte ska växa alger i dem. Vatten-tanken är en hink som har innehållit crème fraiche.
Sesam

Odla grönsaker i fönstret

Det går bra att odla tomater, jordgubbar och bönor hemma i lägenheten. Man behöver inte ens jord – men däremot lite tålamod.

Konst-studenten Britta Riley i New York ville odla egna grönsaker. Hon bodde i en liten lägenhet utan trädgård. Några vänner och andra med samma intresse hjälpte henne. Tillsammans hittade de ett sätt att odla grönsaker i vatten i fönstren.

Många fler blev intresserade. Att odla i fönster blev en folkrörelse. Britta Riley startade ett företag som säljer frön och utrustning till fönster-odlare.

En fönsterodling är en hydroponisk odling. Det betyder att man odlar i vatten och inte i jord. Krukorna hänger i ett fönster och får näring genom en slang med hjälp av en luft-pump. När vattnet med näringen har runnit genom alla krukorna, rinner det tillbaka till tanken. Man använder samma teknik när man odlar i områden där det inte finns någon bördig jord.

Projekt-ledaren Daniel Eidhagen i Sverige såg en film på Youtube om fönsterodling. Han blev intresserad och ville göra samma sak i Sverige.

– Jag gillade den sociala biten, att en grupp utvecklade idén tillsammans och alla fick se vad de gjorde. Min kollega Kristoffer Nolgren gick igång på den tekniska utmaningen. Det var perfekt!

De byggde en prototyp och började leta efter företag och andra som ville sponsra projektet. Kulturhuset i Stockholm nappade på idén år 2010. Kristoffer och Daniel fick bygga en jättestor fönsterodling i 100 pet-flaskor. Det blev en vacker, lummig trädgård mitt i betongen. Där växte sallad, örter, chili och bönor med mera. Smultronen växte långt ner så att barnen skulle kunna plocka dem.

De flesta gillade odlingarna. Men några var kritiska.

– En del människor tycker att det är onaturligt att något kan växa utan jord. Men det är oftast människor som har möjlighet att odla utomhus, säger Daniel Eidhagen.

I dag kan man köpa en byggsats med allt som behövs för att börja fönsterodla. Där finns luft-pump, slangar, ventiler, leca-kulor och annat som hobby-odlaren behöver för att producera sin egen mat.

NO-läraren Andreas Andersson i Kristianstad har fönsterodlat hemma. Han läste på internet-forum om fönsterodling. Sedan valde han ut tio fröer och byggde sitt odlings-system själv. En akvarie-pump, några pet-flaskor och tålamod var allt som behövdes. Det gick mycket bättre än han hade trott.

Nu på sommaren odlar Andreas Andersson utomhus istället. Men i höst ska han fortsätta i skolan där han arbetar. Då ska elever på mellanstadiet sköta odlingarna.

– Jag har kört ganska hardcore hemma. I en skola har man inte råd att köpa en massa lampor och grejer. Därför har jag inte heller gjort det. Om jag vet att växterna klarar sig hos mig, vet jag att de inte dör när eleverna tar över.

Ordlista

byggsats -en -er här: hon säljer byggsatser för fönsterodling = hon säljer lådor med allt man behöver för fönsterodling

bördig -t -a bördig jord = jord med mycket näring, där växter växer bra

gå, går, gick, gått igång på här: han gick igång på den tekniska utmaningen = den tekniska utmaningen gjorde honom intresserad

hardcore här: han kör hardcore = han använder en svårare metod med färre saker till hjälp

lummig -t -a en lummig trädgård = en trädgård med mycket gröna blad

mellanstadiet elever på mellanstadiet = elever i klass 4–6 (ibland 4–5), som är cirka 10–12 år

nappa -r -de -t här: de nappar på idén = de blir intresserade och vill använda idén

prototyp -en -er = det första exemplaret av en ny sak

sponsra -r -de -t de sponsrar fönsterodlingen = de ger pengar till fönsterodlingen för att de tycker att den är bra

stickling -en -ar = en del av en stam, gren eller rot som man låter växa ut till en ny växt

utmaning -en -ar = något som verkar intressant just för att det är svårt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu