En liten pojke med myror i kroppen | Sesam

Recension


Teater
Ljuvliga jävla Georgios
Manus och regi: Sophia Magasanik
Skådespelare: Georgios Karpathakis

  • När Georgios Karpathakis var liten gillade han att klättra i träd – helst allra högst upp. Det gillade inte personalen på dagis. Barnen på bilden är inte Georgios.
Sesam

En liten pojke med myror i kroppen

Ensam på scenen spelar Georgios Karpathakis upp pjäsen om sitt liv. Det är väldigt roligt och samtidigt så sorgligt.

Vi sitter på en liten teater. Det är alldeles fullsatt. Jag lyssnar på samtal runt omkring. Det låter som om många i publiken har någon med adhd i sitt liv – ett barn, en vän, sig själva … I raden ovanför har en tonårs-kille svårt att vänta när föreställningen inte börjar exakt klockan 19.

Men så blir det mörkt i salongen. Georgios Karpathakis kommer in på scenen och börjar fälla upp en rese-säng. Han lägger ett par handdukar på den. Det är nästan all rekvisita som han använder.

Sen drar det igång. Georgios spelar sig själv som dagis-barn, en intensiv liten pojke med myror i hela kroppen. Tillsammans med en kompis rymmer han från dagis för att gå på Pippi Långstrump-teater. Han lyser av spänning och upprors-känsla.

Det är väldigt roligt och samtidigt så sorgligt. Det var så mycket i den där lilla pojkens liv som gick fel sedan. Så mycket vilja, hopp och nyfikenhet som blev mörker och hopplöshet.

Och sen vänder det. Georgios syster blir orolig när han ligger i badkaret och inte svarar. Hon och mamman bryter upp dörren. Där ligger han i badet och har skurit upp armarna. När hans liv är räddat får han göra en utredning och får sin adhd-diagnos. Sedan kan livet börja på riktigt.

Jag undrar hur han kan spela upp en sådan händelse så som han gör. Det handlar ju om hans eget liv. Det griper tag i alla oss som tittar. Och samtidigt lyckas han vara rolig, mitt i det hemska och sorgliga.

I bakgrunden hörs ibland en röst som läser ur Georgios journaler. Det är Sophia Magansanik, regissör och manus-författare och mycket annat. Jag vet inte vem av dem som har gjort vad, men båda har gjort ett fantastiskt jobb.

Vi vet ju att historien får ett lyckligt slut. Georgios finns ju här på scenen, alldeles totalt närvarande. Sedan hans syster hittade honom i badkaret har han hunnit studera på Stockholms universitet i tre år, jobba som PR-konsult och mycket annat. Nu spelar han upp hela sitt liv för oss.

Ljuvliga jävla Georgios går onsdagen den 4 juni på Improvisationsteatern i Stockholm. Sedan är inga fler föreställningar inbokade. Producenten Lotta Abrahamsson förklarar:

– Jag visste inte om någon skulle komma!

Det är första gången hon producerar en teater-pjäs. Men hon vet det mesta om adhd. Hon har föreläst om neuropsykiatriska funktions-nedsättningar i tio år. Nu driver hon företaget Viktiga tal tillsammans med Johan Westerholm, och låter andra föreläsa istället. Eller spela teater.

Lotta Abrahamsson kommer att få boka in teatern fler kvällar. På Viktiga tals hemsida kan du se när Georgios Karpathakis står på scen nästa gång.

Ordlista

fullsatt - -a teatern är fullsatt = det sitter folk på alla platser på teatern

inboka/d -t -de lokalen är inbokad i kväll = någon har anmält att de ska använda lokalen i kväll

manusförfattare -n - = en person som skriver en teater-pjäs eller manus till en film

myr/a -an -or här: han har myror i hela kroppen = hans kropp behöver röra sig, det känns som om den var full av myror

närvarande här: han är närvarande = det känns att han är där helt och hållet, han tänker bara på det han gör

PR-konsult -en -er = en person som jobbar med att ge råd om reklam

producent -en -er = en person som ordnar och bestämmer saker om t ex en teater-pjäs

regissör -en -er = en person som leder skådespelarnas arbete med en teaterpjäs eller en film

rekvisita = saker som man använder på en teater-scen eller i en film

rym/ma -mer -de -t här: han rymmer från dagis = han lämnar dagis fast han inte får

upprorskänsla -n = känslan av att göra uppror och göra som man vill

Rekommenderade artiklar

Lättläst om livet med Asperger

Recension

Författaren Jerker Jansson har skrivit en bok om sitt liv. Den boken kan nog hjälpa många att förstå sig själva och andra bättre.

© 2019 Sesam