Ljuvliga jävla Georgios berättar | Sesam
  • Det är lite pirrigt inför premiären på Improvisationsteatern i Stockholm. Men Georgios Karpathakis känner ändå att han har koll.
Sesam

Ljuvliga jävla Georgios berättar

Med sin pjäs vill Georgios Karpathakis ge andra med adhd självförtroende och inspiration.

Georgios Karpathakis spelar teater om sitt eget liv. Ensam på scenen visar han och berättar från början. Han förklarar varför:

– Det har hänt mycket i mitt liv. Jag har mycket att berätta och jag tror att det kan hjälpa andra.

Han är bara 28 år, men han har varit med om mycket. En hel del av det är saker som han inte ville skulle hända. För fyra år sedan gjorde han sitt sjätte självmords-försök. Efter det fick han gå igenom en neuro-psykiatrisk utredning. Han fick veta att han har adhd och det hjälpte honom att förstå sig själv.

Som liten var Georgios Karpathakis livlig, mycket livligare än andra barn. De andra barnen orkade inte hänga med i hans lekar och ofta blev det bråk. Därför lekte han mycket ensam.

Skolan tyckte han om i början. Han tyckte om att lära sig och det gick bra för honom. Men han kunde fortfarande inte sitta still. Ibland sprang han bara ut ur klassrummet, och han hamnade ofta i slagsmål.

Det blev mer och mer problem i skolan. Och Georgios började undra vem han egentligen var.

– Hemma var jag väldigt älskad. Jag fick mycket kärlek och jag fick höra hur fin och bra jag var. I skolan var jag fruktad och föraktad. Jag visste inte vem jag var: den fina och snälla pojken eller den tuffa och bråkiga.

Han blev deprimerad och började tycka illa om sig själv. Tidigt började han dricka alkohol för att sudda ut känslorna. Han var med kompisar som också drack mycket. De tog även andra droger och begick brott.

Ibland blev han mer deprimerad när han var full. En gång gick han på ett järnvägs-spår. Tåget kom emot honom men han tyckte att det kunde få komma. Det spelade ingen roll vad som hände med honom. Han kände att han ändå bara gjorde människor illa. Sin familj till exempel, som älskade honom.

Det var därför han försökte ta livet av sig. Sista gången blev han räddad av sin syster. Sedan fick han adhd-diagnosen som gav honom ett svar på hans frågor om sig själv. Det var skönt, men jobbigt också.

– Jag ville inte att andra skulle tro att jag skyllde på min adhd. Det gjorde jag inte. Jag har fortfarande samma ansvar. Men nu vet jag vad jag är bra på och vad jag är dålig på.

Efter det kunde han börja vända livet rätt. Första året var det svårt, men det gick ändå väldigt fort, kanske just för att han behöver fart och händelser i livet. Han fick terapi och medicin och kunde börja jobba och studera. Och en dag var han på film-premiär och såg Jagharadhd. I filmen berättar människor med adhd om sig själva. De berättar om sina erfarenheter och tankar. Mycket har varit svårt men de har klarat sig bra. De ger en positiv bild av adhd.

Filmen inspirerade Georgios. Han ville också berätta – och nu gör han det på heltid. Han driver den ideella organisationen Underbara ADHD och en blogg om adhd. Han berättar på scen om sitt liv och sina erfarenheter, både i föreläsningar och i teater.

– Jag vill inspirera andra och visa dem att de också kan, säger han.

Ordlista

erfarenhet -en -er hans erfarenheter = det som han har upplevt och lärt sig något av

frukta/d -t -de han är fruktad = andra är rädda för honom

förakta/d -t -de han är föraktad = andra ser ner på honom och tycker att han är dålig

häng/a -er -de -t med här: de hänger med i hans lekar = de förstår hans lekar och orkar leka lika mycket och intensivt som han

inspirera -r -de -t = ge hopp och idéer

neuropsykiatrisk -t -a = som har att göra med hur en annorlunda hjärna påverkar psyket

självförtroende -t hon har självförtroende = hon litar på sig själv och känner att hon klarar av saker

skyll/a -er -de -t på han skyller på henne = han säger att något är hennes fel (fast det kanske inte är det)

Rekommenderade artiklar

Odla grönsaker i fönstret

Det går bra att odla tomater, jordgubbar och bönor hemma i lägenheten. Man behöver inte ens jord – men däremot lite tålamod.

Semester, sol och sommar i P1

Sommar i P1 började som ett radioprogram som gav tips inför semestern. Programmet har förändrats mycket, men också i dag gillar många att lyssna på det på semestern.

Från vardagskläder till festkläder

Folkdräkter är kläder som vanligt folk hade förr. Kläderna var lika i en by eller i ett område. I grann-byn kunde kläderna vara annorlunda. Det gjorde att man visste från vilken by någon kom genom kläderna de bar.

© 2019 Sesam