Fråga oss


  • De här bagarna får säkert lön för sitt arbete. Om de inte får det har de rätt att sluta på jobbet direkt.Foto: Jens Meyer/AP/TT
Sesam

Jag får inte ut min lön

Jag har arbetat på ett företag i över sex år. Under den tiden har 12 personer blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Företaget har stora skulder och riskerar att gå i konkurs eftersom det inte finns pengar till att betala våra leverantörer. Vi är två som arbetar kvar. Mitt problem är att arbetsgivaren inte har betalat ut min lön den senaste månaden. Vi brukar få lön i slutet av månaden. Nu har det snart gått tre veckor och jag har fortfarande inte fått lön. När jag frågar arbetsgivaren brukar han svara att ”den är på väg”.

Vad kan jag göra? Jag fyllde 65 år förra året och har fortsatt att arbeta. Jag ringde till facket, men de sa att de inte kan hjälpa mig eftersom jag är över 65 år.

Svar: Vilken jobbig situation! Arbetsgivaren får absolut inte göra så här. Du behöver inte vara kvar där om du inte får lön.

Det finns flera sätt att få arbetsgivaren att betala ut lönen. Jag skickade din fråga till en personalansvarig på ett företag och till en arbets-rätts-jurist på Svenskt Näringsliv, en organisation för arbetsgivare.

Den personalansvarige svarade att du kan gå till Kronofogden och ansöka om ett betalningsföreläggande. Det betyder att Kronofogden säger till arbetsgivaren att han måste betala. Om han inte gör det kan Kronofogden ta pengar från arbetsgivaren och ge till dig för att betala skulden.

Vänta inte med att göra det. Om företaget går i konkurs får du lön från staten en tid. Det kallas för statlig löne-garanti. Men det är svårare att få äldre skulder betalda genom lönegarantin.

Du kan också själv ansöka om konkurs för företaget om det inte finns pengar till din lön.

Lars Gellner, arbets-rätts-jurist på Svenskt Näringsliv, svarar så här:

”Om arbetsgivaren inte betalar lön på rätt dag är det ett allvarligt brott mot anställningsavtalet. Du har rätt att, om Du vill, avsluta anställningen omedelbart. Det kallas att häva anställningsavtalet.

Under alla förhållanden ska Du kräva av Din arbetsgivare att omedelbart få ut Din lön. Svaret att lönen kommer snart duger inte. Om Du inte får lönen omedelbart bör Du kontakta en jurist. En sista utväg är att Du väcker talan mot Din arbetsgivare vid domstol med yrkande om att få ut lönen.”

Tyvärr kan det kosta mycket pengar att få hjälp av en jurist. Därför borde du tala med facket igen. Om du är medlem ska de hjälpa dig. Det spelar ingen roll att du är över 65 år. Om du inte är medlem ?– fundera på att gå med. Det blir både billigare och enklare att få ut lönen med fackets hjälp än utan.

Hoppas att det ordnar sig!

Fakta: 

Mer information

Juridik-sidan Lawlines svar på en liknande fråga: http://lawline.se/answers/10228

Fackförbundet Unionen om utebliven lön: http://www.unionen.se/rad-och-stod/utebliven-lon

Kronofogden om betalningsföreläggande: http://www.kronofogden.se/Ansokaombetalningsforelaggande.html

Sveriges domstolar om att ansöka om konkurs: http://www.domstol.se/Skuld--konkurs/Ansoka-om-konkurs/

Ordlista

anställningsavtal -et - = ett avtal om att en person ska arbeta åt någon och få lön

arbetsrättsjurist -en -er = en jurist som är expert på lagar och regler om arbete

betalningsföreläggande -t -n Kronofogden ger dem ett betalningsföreläggande = Kronofogden säger till dem att de måste betala

häv/a -er -de -t han häver anställningsavtalet = han bestämmer att anställningsavtalet inte gäller längre

konkurs -en -er företaget går i konkurs = företaget måste stänga eftersom det inte finns pengar till att betala leverantörer, anställda med mera

omedelbar -t -a du har rätt att omedelbart få ut din lön = du har rätt att få din lön genast, du ska inte behöva vänta

personalansvarig -t -a = en person som jobbar med personal-frågor på en arbetsplats

under alla förhållanden = hur det än är

utebliv/et -en -na utebliven lön = lön som man inte har fått

väck/a -er -te -t talan han väcker talan mot arbetsgivaren = han stämmer arbetsgivaren, han går till domstol för att få rätt mot arbetsgivaren

yrkande -t -n han gör ett yrkande om att få ut lönen = han kräver att få ut lönen

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu