• Över hela världen protesterar människor mot Boko Harams kidnappning. ”Ta tillbaka våra flickor! Utbildning är bra, terror är syndigt” står det på kvinnans plakat. Hon demonstrerar utanför Nigerias ambassad i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
  • I Lagos demonstrerar folk för att presidenten ska göra mer för att de kidnappade flickorna ska bli fria.
Sesam

Boko Haram vill byta fångar

Förra veckan berättade Sesam om de kidnappade skolflickorna i Nigeria. Det var ett par hundra flickor som blev kidnappade i staden Chibok den 14 april. Den 4 maj blev 11 flickor till kidnappade. Terror-gruppen Boko Haram säger att de ligger bakom kidnappningarna.

I måndags släppte Boko Haram en video där de visar 130 flickor. De säger att det är de kidnappade flickorna. Men de flesta av de kidnappade flickorna är kristna. Flickorna i videon är klädda i abaya och sitter och läser högt ur Koranen. Boko Harams ledare Abubakar Shekau säger att de har konverterat till islam.

– Vi har verkligen befriat de här flickorna som ni är så oroliga för. De har blivit muslimer.

Han säger också att flera medlemmar av Boko Haram har suttit fängslade i upp till fem år. De flickor som fortfarande är kristna kommer bara att bli fria om regeringen släpper Boko Haram-medlemmarna, enligt Shekau.

– Vi kommer aldrig att befria dem förrän ni släpper våra bröder.

Cirka 50 flickor har rymt från Boko Haram. En av dem är studenten Sarah Lawen. Hon säger till nyhetsbyrån AP att fler kunde ha rymt. Men Boko Haram hotade att skjuta dem, så de gjorde inte det.

– Det plågar mig att de andra inte vågade fly med mig. Jag gråter när jag träffar deras föräldrar och ser hur de gråter när de ser mig.

USA:s underrättelsetjänst hjälper nu till att leta efter de kidnappade flickorna. Även Storbritannien, Frankrike, Kina och Israel har sagt att de vill hjälpa till.

Terrorgruppen Boko Harams namn betyder ungefär ”fördöm västerländsk utbildning” på språket hausa. De attackerar bland annat skolor, kyrkor och myndigheter. De har fått många föräldrar att ta sina barn ur skolan, speciellt i Borno.

I år har Boko Haram dödat mer än 1 500 personer. Många har flytt sedan Boko Haram har förstört deras hem och arbetsplatser, skriver Al-Jazeera.

Ordlista

abay/a -an -or = en lång hijab som täcker hela kroppen men inte ansiktet

befria -r -de -t de befriar flickorna = de gör flickorna fria eller släpper ut dem ur fångenskap

fördöm/a -er -de -t de fördömer västerländsk utbildning = de säger att västerländsk utbildning är fel och dåligt

kidnappa -r -de -t de kidnappar henne = de tar henne som fånge och använder henne för att tvinga någon att göra som de vill

konvertera -r -de -t = byta religion

underrättelsetjänst -en -er = ett lands spion-organisation

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu