• Pro-ryska personer med masker och vapen har tagit över stadshuset i Kostjantyvnika i östra Ukraina. Folk bygger barrikader av sandsäckar runt stadshuset. Men EU och USA inför sanktioner mot Ryssland. Foto: SergeJ Grits/AP/TT
Sesam

Nya sanktioner mot Ryssland

I måndags sa EU och USA att det blir nya sanktioner mot Ryssland. De hoppas att sanktionerna ska få Ryssland att lämna Ukraina i fred.

Det blir mer och mer våld i Ukraina. Pro-ryska separatister med vapen har tagit över en del städer i östra Ukraina. I måndags tog de över stadshuset i Kostjantynivka, en stad med 80 000 invånare mellan Slovjansk och Donetsk.

Ryska trupper övar nära gränsen, enligt Ukrainas försvarsminister Mychailo Kovai. Han säger till nyhetsbyrån Interfaz att även ryskt flyg var med i en övning.

Förra veckan sa Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk att Rysslands president Vladimir Putin försöker starta ett världskrig.

– Världen har ännu inte glömt andra världskriget. Men Ryssland vill redan starta ett tredje världskrig. Ett krig i Ukraina kommer att leda till ett krig i Europa.

EU och USA har infört sanktioner mot Ryssland tidigare. Man har fryst tillgångarna för 33 personer. Det betyder att de inte kan ta ut pengar eller flytta pengar med hjälp av banker i USA eller EU-länder. De 33 personerna får inte heller resa till EU eller USA.

I måndags införde USA nya sanktioner. Bland annat är det sanktioner mot företag som arbetar med till exempel pengar, energi och infra-struktur, skriver tidningen Dagens industri.

Många av företagen kommer inte att kunna sälja något till andra länder. USA ska också sluta exportera saker som den ryska militären kan använda.

USA:s utrikesminister Jacob Lew sa att det som Ryssland gör i Ukraina är farligt. Därför vill USA göra det dyrt och jobbigt för Ryssland att fortsätta, sa han.

EU införde också nya sanktioner mot Ryssland i måndags. Cirka 15 personer får inte resa in i EU eller skicka pengar med hjälp av banker inom EU.

Den ryska regeringen gillar inte sanktionerna.

– De nya sanktionerna visar att USA har förlorat kontakten med verkligheten, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov till Interfax.

Rjabkov säger att Ryssland kommer att svara på sanktionerna. Men han säger inte vad de tänker göra.

Ordlista

infrastruktur -en = vägar, järnvägar, telefon, vattenledningar och annat som får ett samhälle att sitta ihop

prorysk -t -a här: de är proryska = de vill att deras del av Ukraina ska höra till Ryssland

sanktion -en -er här: straff, något som man gör för att visa att någon har gjort fel

separatist -en -er = personer och grupper som vill att en del av landet ska bli självständig (eller kanske del av ett annat land)

tillgång -en -ar de fryser hans tillgångar = de gör så att han inte längre kan ta ut eller flytta pengar som han har på banken

världskrig -et - = krig i stora delar av världen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu