• Här växte det regnskog, men nu växer det bara palmer. Foto: ROLAND JOHANSSON/TT
  • Orangutanger blir hårt drabbade när man hugger ner regnskogen. Här är en kampanj mot palmolja i så kallad bio-diesel. Foto: Pontus Lundahl/TT
Sesam

Företagen börjar lyssna på miljöorganisationerna

Palmer som man odlar för att få palm-olja växer ofta på mark som tidigare var regnskog. Djuren som levde i regnskogen blir hemlösa och dör. Miljöorganisationen Greenpeace arbetar för att man ska odla palmolja på ett bättre sätt. Och företagen börjar lyssna.

Palmolja är fett från olje-palmens frukter. Det finns bland annat i margarin, kakor, godis och tandkräm. Man gör också bränsle av det. Oftast växer palmerna på stora plantager. Man hugger ner regnskog för att få mark till plantagerna, och därför är det dåligt för miljön.

Djuren som lever i regnskogarna kan inte leva någonstans när regnskogarna försvinner. Därför är en del djur-arter nära att bli utrotade, bland annat Sumatra-tigern. Dessutom ökar utsläppen av koldioxid när man hugger ner palmerna. Koldioxid är en av de gaser som skadar klimatet.

Miljö-organisationen Greenpeace har en kampanj för att få företag att sluta använda palmolja som inte är miljövänligt gjord. Kampanjen har hållit på sedan år 2008, och nu börjar den ge resultat. Palmolje-företaget Wilmar har sagt att de ska börja göra sin palmolja på ett sätt som är mindre skadligt för miljön. Företagen Colgate, OLW och Göteborgs-kex säger att de tänker börja ställa hårdare krav på palmoljan som de köper.

Erika Bjurby på Greenpeace säger:

– Det är viktigt att både de som säljer och de som köper palmolja tänker på miljön.

Nyligen gjorde Greenpeace en aktion mot godis-företaget Cloetta, som använder palmolja i sin choklad. De hoppas att Cloetta också ska bli mer noga med att köpa miljövänlig palmolja. Förra veckan träffades Greenpeace och Cloetta och pratade om det. Cloetta vill inte att palmoljan som de använder ska skada regnskogarna. De ska börja titta på hur de kan ändra på det, säger Jacob Broberg på Cloetta.

– Vi måste komma överens med företagen som vi köper palmoljan av. Vi kan inte bara bestämma det själva, säger han.

Niklas Zendén forskar i hur företag tar ansvar i samhället. Han säger att företagen tar mer ansvar nu än för några år sedan. De försöker i alla fall. För 20 år sedan skulle företagen inte ha lyssnat på Greenpeace alls, säger han. Det gör de nu. Men det är ändå svårt att påverka.

Företagen kan ställa krav på sina leverantörer. Men det är svårt för dem att kontrollera leverantörerna. De kan inte alltid veta varfrån allting som de använder kommer.

– Det kan vara många företag som är inblandade. Alla vill inte berätta. Många företag säger att det är hemligt vem de köper sin palmolja av. Det är ett stort problem, säger Niklas Zandén.

Ordlista

kampanj -en -er = ett arbete under en viss tid för att få folk att göra något eller sluta göra något

leverantör -en -er = ett företag som man köper något av

miljövänlig -t -a = tillverkad på ett sätt som inte skadar miljön, eller som inte skadar miljön så mycket

plantage -n -r = en stor odling

utrota/d -t -de djurarten blir utrotad = alla djuren av den arten dör och sen finns inga kvar

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

© 2024 Fria.Nu