Så lockar du bin till trädgården | Sesam

Fördjupning


Maria Sundin
  • Röda vinbär. Foto: Hans Holmberg/TT
  • Körsbärs-blommor.
  • Maskrosor. Foto: Johan Nilsson/TT
  • Stockrosor. Foto: Malin Bergendal
  • Klöver. Foto: Helena Landstedt/TT
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
Sesam

Så lockar du bin till trädgården

Klockan är strax efter tolv en torsdag. Ulrika Edbäck står lutad över två gröna bikupor i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Bina flyger fram och tillbaka. Ett bi hamnar på Ulrikas vita bi-dräkt och hon lyfter upp det på fingret.

– Mina bin är väldigt snälla. Jag har alltid bidräkten på men inte alltid handskar. Titta vad söt den är, säger Ulrika.

Ulrika odlar bin på en kompis koloni-lott. Tillsammans med kompisen har hon fyra bi-samhällen. Just nu har bina precis vaknat från sin vinter-dvala. Sedan oktober har de sovit i bikupans mörker och bara en gång varit ute för att bajsa. I februari kunde Ulrika se fläckar efter binas rensnings-flykt.

– I år märkte jag knappt att de var ute. Det var ju nästan ingen snö.

I början av mars började bina flyga på allvar. De är hungriga och letar efter mat – nektar och pollen. Och nu är det bråttom. Det gäller att hämta så mycket mat så att samhället kan börja växa. Just nu kanske Ulrika har 10 000 bin i varje kupa. Men när drottningen börjar lägga ägg växer samhällena snabbt. Före midsommar kan Ulrika ha så många som 50 000 bin i varje kupa.

– Då är det en väldig fart. Ett enda bi kan flyga hundra gånger fram och tillbaka på en dag och hinna besöka tusentals blommor. Tänk dig då 200 000 bin som flyger fram och tillbaka. Så många har vi runt midsommar.

Alla kan inte ha egna bin i trädgården. Men det går ändå att locka bina till sig. Det märker grannarna på koloni-området där Ulrika har sina bin. Kjell Eklind har en kolonilott uppe på Tantoberget. Han märkte direkt när Ulrika och hennes kompis började med biodlingen.

– Mina hallon-plantor blev plötsligt fulla med bin. Och på hösten skördade jag fler och större hallon än någonsin.

Hallon är en bra växt att odla om man vill locka bin till sin trädgård. Kryddor av olika slag är också bra. Kryddor kan man odla även om man inte har en egen trädgård, till exempel på balkongen eller på gården.

Det är också bra att bjuda på vatten, till exempel i ett litet fågelbad. Lägg stenar eller blad i bara så att bina inte drunknar. Ulrika berättar:

– Min kompis odlar allt möjligt på sin kolonilott. Och det märks att bina gillar det. Nu på våren kryper de runt i snödroppar, krokus och vintergäck. Och när sälgen slår ut brukar det vara fullt med bin där. När fruktträden blommar är det riktigt kul att vara biodlare. Man kan höra ett jättesurr från bina när man står under plommonträdet i maj.

Man måste inte ha en egen trädgård för att börja med biodling. Ulrika bor i en lägenhet i Solna och har ingen egen trädgård. För tre år sedan träffade hon sin kompis och ställde bikuporna på hennes kolonilott. Det blev en lyckad lösning. För det är både roligare och lättare att sköta bina tillsammans.

– Vi brukar hjälpas åt med det mesta. Det är mycket roligare än om jag hade varit själv, säger Ulrika.

Ordlista

bidräkt -en -er = kläder som skyddar mot stick från bin

bikup/a -an -or = binas bo

bisamhälle -t -n = en grupp bin som bor och samlar nektar tillsammans

blomsort -en -er en blomsort = en sorts blomma, som t ex klöver eller stockros

blomtrog/en -et -na bin är blomtrogna = bin väljer ut en sorts blommor som innehåller mycket pollen och nektar. Sedan håller de sig till den blomsorten tills maten är slut

kolonilott -en -er = en liten bit mark med plats för att odla (ibland med en liten stuga på)

nektar -n = en söt vätska som blomman gör för att locka till sig bin

pollen -et = frö-mjöl från blomman som innehåller hanliga könsceller. När pollenkoren träffar blommans honliga könsceller blir blomman befruktad

rensnings-flykt -en = när bina flyger ut i februari för att rensa tarmen (bajsa). Sedan flyger de tillbaka till kupan igen och väntar tills det blir varmare väder

vinterdval/a -an = när bina sover i bikupans mörker från oktober till mars

Rekommenderade artiklar

SKROCK SKA GE LYCKA

Spottar du tre gången när du ser en svart katt? Då är du vidskeplig och skrockfull.

© 2019 Sesam