”Skratt är också motstånd” | Sesam
  • Teatern där Nils Poletti arbetar blev vandaliserad av nazister. Men teaterns personal målade över nazisternas symboler med sina egna budskap. Det är bättre att någon går förbi och skrattar lite istället för att bli rädd, säger han. Foto: Nina Ahlén
Sesam

”Skratt är också motstånd”

Turteaterns personal målar över det nazistiska klottret med något kul som folk kan skratta åt istället.

Turteatern i Kärrtorp har råkat ut för skadegörelse flera gånger. I slutet på januari i år fick de nog. Någon hade slagit sönder teaterns fönster och klottrat nazistiska symboler på väggarna.

Personalen på Turteatern var trötta på skadegörelsen. De målade över nazisternas budskap med sina egna. Nils Poletti är konstnärlig ledare för Turteatern. Han säger:

– Vi vandaliserade vandaliseringen. Bland annat målade vi över första bokstaven i ordet Nordfront, så nazisterna gjorde reklam för bok-förlaget Ordfront istället.

Humor är viktigt när man möter rasism och främlings-fientlighet, säger Nils Poletti. Många av Turteaterns pjäser berättar om hemska och mörka saker med svart humor och ironi. Därför var det självklart för dem att måla över de nazistiska budskapen, säger han. Han tror att det hjälper andra att göra motstånd också.

– Om man går förbi och ser ett hakkors tänker man: ”Fy, vilka hemska tider det är”. Men om man ser att någon har gjort något vettigt av klottret kan man skratta till. Redan där har vi vunnit lite motstånd.

Är ni inte rädda för att reta nazisterna ännu mer?

– Självklart finns det en risk för det. Men man kan inte låta bli att göra något. Rasisterna får inte vinna på hoten och rädslan. Vi kommer alltid att vara fler och starkare än de.

Det finns ett starkt motstånd mot nazisterna i området. I december förra året ordnade nätverket Linje 17 mot rasism en demonstration mot nazistiskt klotter i Kärrtorp. Nils Poletti och Turteatern var med i demonstrationen.

Men nazister kom och försökte stoppa demonstrationen med våld. Det ledde till en stor demonstration i Kärrtorp, som samlade 17 000 personer mot rasism några dagar före jul.

– Det var fantastiskt att se! Det visar hur många som inte ställer upp på vad rasisterna säger. Det var väldigt viktigt att visa det, säger Nils Poletti.

Turteatern arbetar vidare med vårens pjäser. De tänker fortsätta att använda humor som redskap.

– Det är hela tanken med vår teater, att få människor att tänka genom humor. Jag ser det som ett sätt att göra motstånd. Om jag hade velat arbeta med att förändra samhället på ett mer hand-fast sätt kunde jag ju ha blivit politiker istället, avslutar han.

Ordlista

budskap -et - mitt budskap = det som jag vill säga

hakkors -et - = en nazistisk symbol

klott/er -ret -er här: något fult som någon har skrivit eller ritat, t ex på en vägg

skadegörelse -n = när man förstör saker

nätverk -et - här: olika grupper med människor som gör saker tillsammans

Ordfront = ett bokförlag

redskap -et - de använder humorn som redskap = de använder humorn till något

motstånd -et de gör motstånd mot rasism = de kämpar mot rasism

svart humor = humor som handlar om något som egentligen inte är roligt – fast man kan skratta åt det ändå

vandalisera -r -de -t = förstöra

Rekommenderade artiklar

Semester, sol och sommar i P1

Sommar i P1 började som ett radioprogram som gav tips inför semestern. Programmet har förändrats mycket, men också i dag gillar många att lyssna på det på semestern.

Från vardagskläder till festkläder

Folkdräkter är kläder som vanligt folk hade förr. Kläderna var lika i en by eller i ett område. I grann-byn kunde kläderna vara annorlunda. Det gjorde att man visste från vilken by någon kom genom kläderna de bar.

© 2019 Sesam