• På förskolan var det brist på både mat och personal, berättar flera föräldrar. Foto: TT
  • Knäckebröd är hårt att tugga, speciellt för små barn som inte har så många tänder ännu. Foto: Pontus Lundahl/SvD/TT
Sesam

Ont om mat på Hälsans förskola

På Hälsans förskola i Stockholm fick barn och personal för lite mat – trots att ekonomin var bra. Det berättar SVT:s program Uppdrag granskning.

Kocken Emerson Araya började arbeta på Hälsans förskola i Stockholm i augusti år 2013. Men han fick väldigt lite pengar att köpa mat för. Maten fick bara kosta 12 kronor om dagen för varje barn. Det skulle räcka till personalen också. Fast det inte fanns pengar till deras mat.

Han säger till Uppdrag granskning:

– Jag försökte den första veckan, men det gick inte. Jag fortsatte att laga den mat som jag ville laga. Jag sa till mig själv: ”Om de vill avskeda mig så får de avskeda mig”.

Hans chefer sa till honom att han använde för mycket pengar. Men personalen, barnen och föräldrarna gillade maten, så han fick fortsätta ett tag.

Efter en månad sa chefen till honom igen att maten bara fick kosta 12 kronor. Då skrev han ett brev till föräldrar och personal och berättade att han måste laga mindre mat. Han skrev att han hoppades att de skulle bli mätta, men att det var svårt.

Kort tid efter det slutade Emerson Araya på Hälsans förskola.

Både personal och föräldrar säger till Uppdrag granskning att barnen fick för lite mat.

En före detta chef på en förskola berättar att barnen var hungriga. Och väldigt små barn fick knäckebröd och vatten till frukost.

Jannika Drugge är mamma till en pojke som började på Hälsans förskola år 2009. Hon berättar att det var nära till förskolan och att det verkade bra.

– De skulle ha fokus på hälsa, rörelse och bra mat, berättar hon för Uppdrag granskning.

Men det var något som inte stämde, säger hon.

– De hade en fruktansvärd brist på personal. De tog in fler och fler barn. Och man visste aldrig vem som skulle ta emot barnen när man lämnade dem. Det var alltid vikarier.

Maten var inte heller bra.

– De var ju hungriga. De fick knäckebröd och vatten, säger hon.

Men problemet var inte att Hälsans förskola hade dålig ekonomi. Uppdrag granskning visar att företaget går med åtta miljoner kronor i vinst om året. Men de ville inte använda pengarna till mat och personal. De ville starta nya förskolor och tjäna mer pengar.

Maten på förskolor brukar inte kosta så mycket pengar. Det är vanligt att den kostar 15–30 kronor per barn och dag, säger Uppdrag granskning. Men så lite pengar till mat som på Hälsans förskola brukar det inte finnas.

När Uppdrag granskning undersökte förskolan började företaget ge mer pengar till mat. Nu får maten kosta 17 kronor per barn och dag.

Bijan Fahimi har startat Hälsans förskola. Han säger till Uppdrag granskning:

– Vi trodde att vi gav lagom mycket pengar till mat. När ni började granska oss tittade vi på det igen. Då kom vi fram till att vi har tänkt fel.

Det är mycket debatt om skolor och förskolor som tar ut stora vinster istället för att ge barnen vad de behöver.

Eva-Lis Sirén är ordförande i facket Lärarförbundet. Hon säger till SVT att det här är ett skräck-exempel.

– Vinster får aldrig gå ut över barnens behov och det är solklart för mig att så har skett här. Jag är djupt upprörd, säger Eva-Lis Sirén till SVT.

Ordlista

behov -et - barnens behov = vad barnen behöver

fokus -et - här: förskolan har fokus på hälsa = förskolan arbetar mycket med sådant som ska göra barnen friska

granska -r -de -t = titta kritiskt på för att se om man hittar fel

gå ut över här: vinsterna går ut över barnens behov = företagets ägare får pengar som behövs för att ge barnen vad de behöver

knäckebröd -et = hårt bröd

skräckexemp/el -let -el = ett exempel på hur något kan bli när det är som allra värst

vinst -en förskolan går med vinst = förskolan får in mer pengar än det kostar att driva den (och ger pengarna till ägarna istället för till förskolan)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu