• I Göteborg demonstrerade 2000 personer i solidaritet med dem som blev attackerade i Malmö. Foto: Martin Holmquist
Sesam

Tusentals sa nej till rasism

Att vara många är en stor kraft. Det visade alla som samlades mot rasismen i söndags.

Den 8 mars attackerade nazister en feministisk demonstration i Malmö och skadade fyra personer allvarligt. I söndags samlades tusentals människor och visade solidaritet med dem i flera svenska städer.

Flest var det i Malmö. Folk har skrivit på sociala medier att 10 000 personer demonstrerade där. I Göteborg var det cirka 2 000 personer i alla åldrar. De samlades på Järntorget och gick till Masthuggstorget. Där höll folk tal och diskuterade rasism. Det var lugnt och stämningen var bra.

Man har använt sociala medier för att berätta om demonstrationerna och få människor att komma dit. Att det gick så bra visar att de sociala medierna har stor kraft. Det visar också att det finns många som vill visa att de är emot rasism, fascism och nazism.

En av de skadade i Malmö skrev på Twitter: ”Jag är stum inför den solidaritet som världen har visat”.

Ordlista

solidaritet -en de visar solidaritet med de skadade = de visar att de hör ihop med dem som blev skadade och vill hjälpa dem

stum -t -ma jag är stum = jag kan inte tala

stämning -en här: det är bra stämning = folk är glada och vänliga

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu