Det kan bli krig i Ukraina | Sesam
  • Ukraina är nära krig och många är oroliga. På bilden protesterar två rysk-språkiga ukrainare mot att Ryssland har gått in med militär. ”Inget krig” står det på plakatet med två hjärtan. På det andra står det: ”Jag är rysk, skydda mig och ta bort vapnen och soldaterna från Ukraina”.
Sesam

Det kan bli krig i Ukraina

Rysk militär har tagit över halvön Krim i Ukraina, där de flesta talar ryska. EU och USA gillar det inte alls.

Förra veckan fick Ukraina en ny regering efter vinterns uppror i Kiev. Den nya regeringen vill hellre vara med i EU än samarbeta med Ryssland. De har bett EU om hjälp med pengar.

Men en del av dem som har tagit makten i Ukraina är mycket nationalistiska. Nazist-partiet Svoboda är med i regeringen. Många människor i Ukraina är oroliga för det, bland annat de som talar ryska.

Ukraina har haft två officiella språk: ukrainska och ryska. Men den nya regeringen bestämde snabbt att bara ukrainska ska vara officiellt språk i landet.

På halvön Krim i södra Ukraina talar de flesta ryska. Krim hörde till Ryssland fram till år 1954, när Ryssland gav Krim till Ukraina. De flesta på Krim ville ha kvar president Janukovitj. De gillar inte den nya regeringen. Och de är oroliga för hur det ska bli när ukrainska nationalister styr landet.

I slutet på förra veckan gick Ryssland in med militär på Krim. Den ryska FN-ambassadören Vitalij Turkin har sagt att Janukovitj bad Ryssland att gå in i landet. Den ryska presidenten Vladimir Putin säger att Ryssland vill hjälpa de rysk-talande i Ukraina. Men det kanske inte bara handlar om det. Det kan också vara så att Ryssland vill ha tillbaka Krim för att bli större och starkare, skriver Dagens Nyheter.

EU och USA tycker att det var fel av Ryssland att gå in med militär på Krim. USA stoppar en del av sitt samarbete med Ryssland i protest. Men Kina stöder Ryssland.

I tisdags hade rysk militär kontroll över Krim. Den ukrainska militären förberedde sig för att komma dit. Många är oroliga för att det ska bli ett stort krig.

I Sverige har statsminister Fredrik Reinfeldt sagt att han förstår att Ryssland vill hjälpa de rysktalande i Ukraina. Men han tycker att det är fel att gå in med militär. Många, bland annat utrikesminister Carl Bildt, tycker att det var fel att säga så. ”Det handlar nog inte så mycket om att hjälpa en minoritet”, säger Carl Bildt.

Ordlista

FN-ambassadör -en -er = en person som talar för ett land i FN

förbere/da -der -dde -tt de förbereder sig = de gör sig färdiga för att göra något

halvö -n -ar = ett land-område som nästan är en ö, men som sitter ihop med fast-landet

officiell -t -a språk = ett språk som staten använder

Rekommenderade artiklar

Våldsamt med väska i Växjö

En staty av en kvinna som slår en nazist med sin handväska har väckt debatt. Fritidsnämnden i Växjö tycker att den är våldsam.

© 2019 Sesam