Här är boken som berättar om Sverige | Sesam

Recension


Bok:
Sverige – en lättläst faktabok
Förlag: 8 sidor

  • Ingen bildtext
Sesam

Här är boken som berättar om Sverige

Bok

Vill du veta mer om Sverige? Då är kanske Sverige – en lättläst faktabok en bok för dig.

Boken berättar om Sverige på många olika sätt. Man får veta hur samhället fungerar. Vad är ett val? Vad är en folkomröstning? Vad gör regeringen och riksdagen? Och får kungen bestämma något?

Vi får veta mer om bussar och tåg; om barn och gamla; om böcker, filmer och tidningar. Vi får veta mer om vården och skolan och vad som händer om man blir arbetslös.

Detta och mycket, mycket mer kan man läsa i Sverige – en lättläst faktabok.

Det här är en bra bok som är lätt att läsa. Den ger mycket information.

Jag vet redan mycket om Sverige. Men ingen vet ju allt. Jag fick faktiskt lära mig en del nytt jag också. Det var roligt.

Man skulle kunna ha boken hemma, som en uppslagsbok. Men det finns ett problem. En uppslagsbok är en bok som man ska använda länge. Det som står där ska vara riktigt länge.

De som skrev den här boken verkar inte ha tänkt så.

Det står att Sveriges statsminister heter Fredrik Reinfeldt. Det är val i höst. Om ett år kan vi ha en annan statsminister.

Det står också hur många personer varje parti har i riksdagen. Vi vet inte hur det går i valet i höst. Men en sak är helt säker. Det kommer inte att vara exakt lika många personer från varje parti i nästa riksdag.

Det finns fler exempel.

Det tycker jag är tråkigt. Det är onödigt att skriva namn som man vet kan ändra sig. Nu kommer boken att kännas gammal om ett år.

I boken kan man läsa om kända svenska författare, regissörer och andra.

Många gör samma misstag när de skriver om kända personer. De skriver mest om män.

Författarna till Sverige – en lättläst faktabok gör inte det misstaget. De kommer ihåg kvinnorna också. De skriver om Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren och Greta Garbo. Inte bara August Strindberg och Ingmar Bergman.

När man läser eller lyssnar på information är det viktigt att veta att det kan finnas fel. Det gör det nästan alltid. I den här boken också.

Till exempel skriver de fel om bidraget presstöd som tidningar kan få. De skriver att en tidning ska ha minst 2 000 prenumeranter för att få presstöd. Det är fel. Det räcker med 1 500.

De skriver också om skolan. De skriver att föräldrar som vill kan få undervisa sina barn hemma. Men de skriver inte att det nästan är omöjligt. Lagen ändrades 2010 och nu får nästan ingen ha skola hemma med sina barn.

I boken blandar de också ihop orden de och dem. De kan använda de i en mening och dem i meningen efter, trots att båda meningarna är byggda på samma sätt. Ibland skriver de till och med dom och de. I samma mening!

Det är svårt att få allt rätt. Det vet jag. Vi skriver fel i Sesam också. Det finns nog ingen tidning eller bok som är helt utan fel. Men jag tycker att det är extra tråkigt att just den här boken har flera fel. Många som ska läsa den har svårt att få information från andra ställen. Då är det viktigt att informationen man läser är rätt.

Ordlista

folkomröstning -en -ar = när alla i ett land får rösta om en fråga

prenumerant -en -er = person som får tidningen hem i brevlådan

presstöd -et - = pengar som staten ger till nyhetstidningar

Rekommenderade artiklar

Lättläst om livet med Asperger

Recension

Författaren Jerker Jansson har skrivit en bok om sitt liv. Den boken kan nog hjälpa många att förstå sig själva och andra bättre.

© 2019 Sesam