Ny regering i Ukraina | Sesam
  • Demonstrationerna är slut. Folk lägger blommor och tänder ljus vid barrikaderna på Kievs gator, till minne av dem som dog där.
  • Julia Tymosjenko blev sjuk i fängelset. Nu ska Tyskland hjälpa henne att få vård. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Sesam

Ny regering i Ukraina

Förra veckan var demonstrationerna i Ukraina större än någonsin. Det var mer våld. Minst 88 personer blev dödade under veckan.

I lördags röstade parlamentet bort Viktor Janukovitj som Ukrainas president. Landet har fått en ny regering och en tillfällig president som heter Olaksandr Turtjinov. Den 25 maj ska folket välja en ny president.

Många tycker att det är Viktor Janukovitjs fel att så många har blivit dödade i protesterna. Därför är han misstänkt för massmord. Men han har flytt. Han försökte lämna landet, men det fick han inte. Nu gömmer han sig någonstans i Ukraina.

Ryssland har tidigare hjälpt Viktor Janukovitj. Men nu skyller även Ryssland på honom. Ingen hjälper honom längre, skriver Svenska Dagbladet.

Men Ryssland gillar inte heller Ukrainas nya regering. Den nya regeringen vill att Ukraina ska samarbeta mindre med Ryssland och mer med EU. Den tillfälliga presidenten har sagt att regeringen ska börja förhandla med EU igen.

Den ryska regeringen säger att demonstranterna i Kiev har gjort en stats-kupp och att Ukrainas nya regering är olaglig. De har sagt att de ska sluta hjälpa Ukraina med pengar. De har även kallat hem sin ambassadör. Många tror att de också kommer att höja priset på gas för att visa sitt ogillande.

EU och USA vill hjälpa Ukrainas nya regering. USA har sagt att de vill skicka pengar. EU har erbjudit Ukraina pengar och annan hjälp i ett så kallat stöd-paket, eftersom Ukraina har ont om pengar.

Och Tysklands förbunds-kansler Angela Merkel har bjudit in Julia Tymosjenko för att få vård i Tyskland. Tymosjenko var premiärminister i Ukraina år 2007–2010. Sedan har hon varit ledare för oppositionen. De senaste åren har hon suttit i fängelse, dömd för maktmissbruk. Men regeringen släppte henne den 22 februari.

I Kiev slutar folk demonstrera. Många står i kö för att titta på Viktor Janukovitjs hus. Det är ett mycket stort hus med många dyra och lyxiga saker. De går också omkring i hans trädgård.

– Det är en fin park, men för stor för en man, säger Helga Kokos i Kiev till Dagens Nyheter.

Ordlista

av/gå -går -gick -gått presidenten avgår = han slutar som president

maktmissbruk -et = när någon använder sin makt på ett sätt som skadar andra

massmord -et - = mord på många människor på en gång

misstänkt - -a han är misstänkt för massmord = man tror att han har begått massmord

ogillande -t de visar sitt ogillande = de visar att de tycker att något är dåligt

skyll/a -er -de -t Ryssland skyller på honom = Ryssland säger att det dåliga som hände berodde på honom

statskupp -en -er = när någon snabbt och olagligt tar makten i ett land

tillfällig -t -a en tillfällig president = en president som bara ska vara president en kort tid, tills man hinner välja en ny

Rekommenderade artiklar

Våldsamt med väska i Växjö

En staty av en kvinna som slår en nazist med sin handväska har väckt debatt. Fritidsnämnden i Växjö tycker att den är våldsam.

© 2019 Sesam