”Tystnaden är värst” | Sesam
Malin Bergendal

Fördjupning


Malin Bergendal
  • Sångerskan Malena Ernman tycker att det behövs mer debatt om rasismen.
  • Soran Ismail (till vänster) och Magnus Betnér ska åka på turné med sin nya show i vår. ”En skam för Sverige” heter den. Ismail fick välja mellan showen och att leda programmet Morgonpasset. Han valde showen. Foto: Erik Mårtensson/TT
Sesam

”Tystnaden är värst”

En komiker med tydliga politiska åsikter fick inte vara med i Sveriges Radio. Då tackade en sångerska också nej.

Den 12 februari kom nyheten att komikern Soran Ismail inte skulle få vara med i radio-programmet Morgonpasset. Ledningen ansåg att han var för politisk. Soran Ismail är aktiv anti-rasist och har ofta kritiserat Sverigedemokraterna. I vår ska han åka på turné med komikern Magnus Betnér. De kommer att ta upp politiska frågor, som till exempel rasism. Soran Ismail säger i sin podcast att han kunde ha fått fortsätta i Morgonpasset om han hade sagt nej till turnén. Men det ville han inte.

Den 14 februari skulle opera-sångerskan Malena Ernman vara med i Sveriges Radios program Karlavagnen. Men så blev det inte. Hon blev så arg för att Soran Ismail inte fick vara med i Morgonpasset, så hon bestämde sig för att bojkotta Sveriges Radio. Hon skrev på Facebook: ”Hej Sveriges Radio. Jag är antirasist och kan därför inte som avtalat medverka som gäst i kvällens Karlavagnen. Hälsningar Malena Ernman.”

Malena Ernman arbetar på operan i Zürich, huvudstaden i Schweiz. I Schweiz har man nyligen haft folkomröstning om invandring från EU. De flesta röstade för att minska invandringen. Men det är väldigt lite debatt om rasism i samhället, säger Malena Ernman till Aftonbladet.

– Tystnaden är värst. Här i Schweiz har det precis varit folkomröstning och de har röstat så rasistiskt. Folk på gatan här vet knappt om att det har varit val. Det är en stor nationell tystnad och det gör mig så förbannad, säger hon.

Ett par dagar senare skulle Sveriges Radio sända ett studio-samtal om att vara opartisk. De frågade professor Lena Halldenius om hon ville vara med. Lena Halldenius är professor i mänskliga rättigheter. Hon skulle ge en filosofisk bakgrund till debatten, skriver Dagens Nyheter. Men det visade sig att Lena Halldenuis var kritisk till Sveriges Radios beslut. Hon säger till Dagens Nyheter:

– Jag förklarade i telefon vad det betyder att vara opartisk i värde-frågor. Det betyder inte att man inte har en åsikt. Det kan vara att konsekvent försvara demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter, till exempel. Att hålla på de principerna alltid, vem det än gynnar eller missgynnar, är att vara opartisk. Jag sa också att jag är kritisk till Sveriges Radio i den här frågan. De talar om opartiskhet för att slippa ta ställning i viktiga frågor. Det är fegt.

Då bad reportern att få tala med producenten. De bestämde att Lena Halldenius inte skulle vara med i programmet. De sa att de inte ville ha en debatt i frågan eftersom de redan hade haft det. Lena Halldenius säger till Dagens Nyheter:

– Det allvarliga var inte att jag inte var med i radio i dag. Det allvarliga är om man ser det som ett problem för opartiskheten att ta ställning för mänskliga rättigheter. Det är farligt.

Ordlista

avstånd här: vi tar avstånd från deras åsikter = vi visar att vi inte gillar deras åsikter

bojkotta -r -de -t här: hon bojkottar Sveriges Radio = hon vägrar vara med folkomröstning -en -ar = när hela folket får rösta om en fråga

förbanna/d -t -de här: mycket arg

gynna -r -de -t det gynnar honom = det är bra för honom

konsekvent - -a hon försvarar konsekvent demokratin = hon försvarar demokratin i alla situationer

medverka -r -de -t hon medverkar i programmet = hon är med i programmet

missgynna -r -de -t det missgynnar henne = det är dåligt för henne

nationell tystnad det är en nationell tystnad = ingen i landet säger något om det här

partisk -t -a här: de är partiska = de säger mest saker som passar en sida i en konflikt eller ett parti i ett val, t ex

producent -en -er här: den som bestämmer om programmet

Rekommenderade artiklar

”Det här brukar funka”

Det är bra att veta hur man kan tänka som förälder. Men hur gör man? Psykologen Bo Hejlskov Elvén ger råd om olika situationer.

© 2019 Sesam